Az 1971-ben készült “Játszókertek a kőrengetegben” című ismeretterjesztő film sikerén felbuzdulva, újabb megbízást adott a FŐKERT az alkotóknak. 1972-ben elkészült a „Szigetek a falak között” című alkotás, Kiácz György és Osváth Judit szakértői közreműködésével. Az ismereterjesztő filmet ismét Préda Tibor írta és rendezte. Az előző film a városi játszóterek világába kalauzolja a nézőt, az újabb alkotás a városi parkokat, zöldfelületeket mutatja be több szempontból.

A hatvanas-hetvenes évek voltak a FŐKERT talán legjobb évei, nagyon komoly fejlesztéseket, parképítési munkákat végzett el a cég sikeresen. Többek közt ilyen volt az Erzsébet híd építéséhez kapcsolódó parképítési munkák, a budai várkertek, sétányok, a Feneketlen-tó parkjának kialakítása, vagy a gellérthegyi Jubileumi park megépítése. Mind nagyszabású szakmai munkák, amelyeket a FŐKERT sikerrel oldott meg. Ebben az időszakban megváltoznak a városi zöldfelületekkel kapcsolatos elvárások, már nem elegendőek a sétányok, közösségi terekre és aktivitásokra van szükség. Egyre több parki „állóeszköz” jelenik meg, többféle korosztálynak próbálnak kikapcsolódási lehetőséget nyújtani. Olyan előremutató kísérleteket mutat be a film, mint a városligeti Kis botanikus kert, vagy a Vakok kertje, mindkettő a maga idejében nagyszerű újítás volt.

Új elemként kezdenek megjelenni továbbá a tömegsport igények a városi parkokban, amelyekre a FŐKERT munkatársainak is megfelelő szakmai választ kellett adnia.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.